Nalewka banalna ale pyszna, jako aperitif, albo na trawienie. Można wykonać ja na słodko lub bardziej wytrawnie, ja postanowiłem pójść w ciemna stronę mocy..
Anyż gwiaździsty, badian właściwy - pochodząca z południowo - wschodniej Azji roślina która rodzi bardzo aromatyczne owoce. Można go kupić niemal wszędzie, ma słabe zastosowanie w polskiej kuchni, ale na nalewkę to on się nadaje wyśmienicie. Polecam taki pakowany hermetycznie.
12 gwiazd zalewamy 1l 70% roztworu spirytusu z wodą (zobacz poprzednie posty jak to przygotować). Dorzucamy łyżkę cukru i łyżkę soku z cytryny. Maceruję miesiąc i filtruję - można dosłodzić. Ponoć sam Lord Vader uwielbia ten trunek.
Anyż gwiaździsty, badian właściwy - pochodząca z południowo - wschodniej Azji roślina która rodzi bardzo aromatyczne owoce. Można go kupić niemal wszędzie, ma słabe zastosowanie w polskiej kuchni, ale na nalewkę to on się nadaje wyśmienicie. Polecam taki pakowany hermetycznie.
12 gwiazd zalewamy 1l 70% roztworu spirytusu z wodą (zobacz poprzednie posty jak to przygotować). Dorzucamy łyżkę cukru i łyżkę soku z cytryny. Maceruję miesiąc i filtruję - można dosłodzić. Ponoć sam Lord Vader uwielbia ten trunek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz