środa, 18 kwietnia 2012

Gin ( inaczej Polska Jałowcówka )



Kiesyś, zafascynowany Ginem, a konkretnie w połączeniu z tonikiem, cytrynką i kostką lodu postanowiłem sam stworzyć coś na kształt tego alkoholu. Po licznych doświadczeniach doszedłem do niemalże perfekcyjnego przepisu, który później zmodyfikowałem, w ten oto sposób w moim magicznym zeszycie widnieją dwa przepisy

-Gin klasyczny
-Gin kardamonowy

Dziś gin klasyczny,

- 16 ziarenek jałowca (średniej wielkości)
- 1 ziarenko kardamonu
- 440 ml spirytusu 95%
- 560 ml wody
- łyżeczka kopiasta cukru

Mieszamy roztwór wody z spirytusem oraz cukrem.
Ziarna jalowca i kardamonu zawijamy w kartkę, tłuczemy młotkiem, wsypujemy do roztworu.
Zostawiamy na 14 dni, po czym filtrujemy. Gotowe!
Najlepiej smakuje z plasterkiem limonki, kostką lodu i tonikiem (kinley) w proporcji 1:3.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz