poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Nalewka wiśniowa

Klasyczna wiśniówka z nutką orientalnych przypraw, co potrzebujemy?

- 1 kg wiśni
- 0,5 kg cukru
- 0,5 litra spirytusu 60 % (jak uzyskać)
- 5 ziaren kardamonu
- 5 g kory cynamonu

Do spirytusu wrzucamy kardamon i cynamon zostawiamy na tydzień, w tym czasie kilogram wydrylowanych! (jeśli chcemy mieć mniejszego kaca po degustacji)  wiśni zasypujemy cukrem, umieszczamy w słoiku również na tydzień. Po tygodniu odcedzamy syrop z owoców, mieszamy ze spirytusem, zostawiamy na minimum tydzień. Wiśnie nasączone spirytusem polecam użyć do różnego rodzajów deserów, bądź przelać wódką, po tygodniu otrzymując świetną wódkę wiśniową.

Uwagi:
1) Wiśnie muszą być wydrylowane, ze względu na cyjanowodór (kwas pruski) zawarty w pestkach, który jest toksyczny,
2) Słój w którym znajdują się wiśnie z cukrem dziennie lekko mieszamy, raz dziennie odkręcając na chwilkę wieczko, upuszczając nieco gazów, które mogą przyczynić się do eksplozji słoika.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz