Najciekawsze, zarazem najsmaczniejsze przepisy na nalewki, likiery i inne alkohole do przyrządzenia w warunkach domowych. Na zdrowie!
środa, 18 kwietnia 2012
Porterówka
Najłatwiejszy trunek (nalewka) jaką można sobie wyobrazić, znana ze świata studenckiego, wielokrotnie ją robilem, zawsze stoi w zapasie na nieoczekiwanych gości. Co nam potrzeba by stworzyć porterowkę?
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l piwa porter (najlepszy żywiec)
- paczka cukru waniliowego (nie waniLINowy, lecz waniliowy, polecam 'cukier z prawdziwą wanilią')
- 3 łyzki miodu (najlepiej gryczany)
Piwko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim cukier waniliowy, miód, dodajemy powoli spirytus, mieszamy, przelewamy do butelek, po schłodzeniu nalewka gotowa do spożycia, choć dajmy jej się przegryźć z tydzień..
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz